Tactiek
Tactiek
4-4-2-systeem :
- Algemene info : Dit is de meest gebruikte formatie en is dikwijls de startopstelling om de
waarde van een elftal te beoordelen. Wanneer de wedstrijd er om vraagt, dan laat
zijn eenvoud het toe om gemakkelijk te variëren naar andere 442 varianten of
totaal andere formaties. Deze opstelling valt of staat met zijn flanken. Het
zijn immers vooral zij die de bal met een voorzet in de box gaan klaarleggen
voor de spitsen.
Sommige managers geven 1 of 2 centrale middenvelders een verdedigende taak, terwijl ze de verdedigende flanken eerder een aanvallende rol bezorgen. Heb je geen sterke middenvelders op de flanken, gebruik dan omwille van de stabiliteit de 4-4-2 Diamant variant. - Verdediging : centrale verdedigers blijven in positie en hebben als opdracht de spitsen van de tegenstander uit de match te houden. De flanken kunnen ondersteuning bieden in balbezit en in balverlies terug zakken om de flankaanvallers te controleren van de tegenpartij.
- Middenveld : de flankmiddenvelders hebben verschillende taken. Om te beginnen moeten ze bij balbezit het veld zo breed mogelijk maken om ruimte te creëeren voor de centrale middenvelders. Flanken moeten ook in staat zijn om de actie te kunnen maken langs hun flank en zo te komen tot een flankvoorzet voor de aanvallers. Liefst afwisselende acties langs binnen en langs buiten. Maar ze hebben ook een taak in balverlies. Dan is het aan hun om dadelijk terug te zakken in de organisatie en zo de tegenstander op te vangen. Ze kunnen best ook een beetje naar binnen knijpen maar dit hangt af van de variant waarin gespeeld wordt. De centrale middenvelders kunnen eveneens verschillende opdrachten meekrijgen. In balbezit moeten ze het spel 'verdelen'. Openingen maken, combinaties op de mat leggen,... . In balverlies moeten ze goed in de organisatie zitten en de spelverdelers van de tegenpartij opvangen.
- Aanval : in balbezit moeten ze aanspeelbaar zijn voor de rest van de ploeg. Ofwel met een pass in de lucht of in de voet. Ook een actie kunnen maken ligt in hun mogelijkheden. En misschien wel het belangrijkste : SCOREN. Want uiteindelijk wordt een spits afgerekend op het aantal doelpunten dat hij op een seizoen maakt. In balverlies terugvallen in organisatie en de opbouw van de tegenstander verhinderen.
4-3-3-systeem :
- Algemene info : De aanvallende formatie van de Hollandse school, echter Brazilië won er al de
wereldcup mee in 1958. Het is lastiger om een 433 goed te laten werken omdat je
gespecialiseerde spelers nodig hebt.
Een puntaanvaller die goed kan kaatsen en/of de bal kan bijhouden is minder interessant dan een echte afwerker voor deze formatie.
Het middenveld hoort goed en compact samen te werken, om steun te kunnen geven aan de verdediging. Op die manier is het niet evident voor de tegenstander om er voorbij te geraken.
“Elk nadeel heb zijn voordeel”, zei Johan Cruyff al. Met de juiste spelers kan het resulteren in mooi voetbal met veel doelpunten. - Verdediging : identieke opdrachten als 4-4-2
- Middenveld : 3 middenvelders moeten goed centraal blijven. Zij moeten weinig op de flank aanwezig zijn. Je kan in varianten spelen met 2 verdedigende middenvelders en 1 aanvallende ofwel 2 aanvallende spelers en 1 verdedigende. Bij balverlies moeten ze zeker in de organisatie zijn en niet voor de bal gaan lopen. Ook moeten ze hun directe concurrent van de tegenpartij uit dewedstrijd houden. In balbzet moeten zij voor de creativiteit en voor de aanvoer naar de aanvallers zorgen.
- Aanval : de centrale aanvallers of centrumspits is het aanspeelpunt. Hier moeten alle spelers bij tercht kunnen bij een aanval. Hij moet de bal bijhouden en wachten op aansluiting van de rest van de ploeg. Dit is liefst een grote speler die kan 'wegen' op een verdediging. In balverlies moet hij de opbouw proberen te verhinderen bij de centrale verdedigers. De flankaanvallers moeten zorgen voor de actie en diepgang op de flanken. Er moeten langs hier dikwijls voorzetten komen naar de centrale spits. In balverlies terugzakken in organisatie en opbouw bij flanken verhinderen.
4-5-1-systeem :
- Algemene info : Deze verdedigende formatie kan nuttig zijn om een krappe voorsprong of
gelijkspel te verdedigen. Deze opstelling kan je goed combineren met de
Tegenaanval in te schakelen.
In de klassieke 451 speel je met een laatste man. Als je geen speler bezit, met de juiste kwaliteiten (hoge concentratie, beslissingen, invloed, positiespel, teamwork, tackelen en een gemiddelde snelheid), die op deze cruciale positie kan spelen, opteer dan resoluut voor een andere 451 variant, anders zou je wel eens in een schietkraam kunnen belanden.
De eenzame targetman zal zijn kilometertjes malen, houd daarom een waardige vervanger klaar op je bank. - Verdediging : centrale verdedigers spelen achter elkaar. 1 Speelt op de man (mandekking) en de andere speelt erachter in zone. Voor de rest zelfde opdrachten als andere systemen.
- Middenveld : 1 verdedigende middenvelder die het meeste verdedigende werk doet en als 'controleur' dient. De andere 4 middenvelders hebben dezelfde taken als in een 4-4-2-systeem met als enige verschil dat er nu meer aansluiting naar voor moet zijn anders gaat de enige spits op een 'eiland' staan en wordt het moeilijk om doelpunten te scoren.
- Aanval : de enige aanvaller moet als aanspeelpunt dienen en de bal bijhouden tot de rest aangesloten is. En uiteraard de nodige doelpunten scoren.